Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

25η Μαρτίου: Τότε Ιερά Συμμαχία, τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση

Τότε Ιερά Συμμαχία, τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση
Τότε Μέτερνιχ, τώρα Μέρκελ
Τότε κοτζαμπάσηδες, τώρα εφοπλιστές, βιομήχανοι και τραπεζίτες

Πέρασαν 194 χρόνια από την έναρξη της μεγάλης επανάστασης του σκλαβωμένου λαού μας, από τον ξεσηκωμό των επί 400 χρόνια ραγιάδων απέναντι στους ισχυρούς της γης, το σουλτάνο και την αντιδραστική Ιερά Συμμαχία της ευρωπαϊκής απολυταρχίας, πρόγονο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μηνύματα και οι αγωνιστικές  παρακαταθήκες στέκουν ανυπέρβλητες δύο αιώνες μετά. Στην αρχή λίγοι πίστεψαν στον αγώνα και τη νίκη. Βολεμένοι, κάθε λογής εφοπλιστές, κοτζαμπάσηδες, φαναριώτες, μητροπολίτες, «συνέστηναν» υπομονή και ελπίδες για το απώτατο μέλλον, προσμένοντας αποκλειστικά στην ξένη παρέμβαση, αφού οι συνθήκες κατ’ αυτούς ήταν πάντα «ανώριμες».

Σε αντίθεση με αυτούς, οι αγωνιστές του 1821 έκαναν το απρόβλεπτο, έκαναν ένοπλη λαϊκή επανάσταση ενάντια στην κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, κόντρα σε κάθε χρονική συγκυρία  ή ελπίδα για νίκη, φωνάζοντας σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι το υπέρτατο καθήκον όλων είναι η εξέγερση ενάντια στην αφόρητη τυραννία, το «ελευθερία ή θάνατος».

Οι ξένες δυνάμεις, εχθρικές στην αρχή προσπάθησαν να ποδηγετήσουν τον αγώνα και να ελέγξουν τα απελευθερωτικά του χαρακτηριστικά και το κοινωνικό του μήνυμα. Η Αγγλία έστησε το αγγλικό κόμμα, έδεσε με τα ληστρικά δάνεια το αύριο του αγώνα, προκάλεσε δύο εμφυλίους και έφερε την επανάσταση στα πρόθυρα της καταστροφής. Οι Κωλέττηδες και οι Μαυροκορδάτοι μαζί με τους πλοιοκτήτες Κουντουριώτηδες και τα μεγάλα τζάκια της εποχής σε Μωριά και Ρούμελη, τρόμαξαν από τον άνεμο της κοινωνικής αλλαγής που έφερνε η ένοπλη επανάσταση και αντέδρασαν βίαια. Δολοφόνησαν λαϊκούς «επικίνδυνους» αγωνιστές όπως ο Αντώνης Οικονόμου και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, φυλάκισαν τους ανυπόταχτους όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Σήμερα το αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό τέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται για άλλη μια φορά, όπως τότε η Ιερά Συμμαχία, να επιβάλλει σε στενή συνεργασία με την ντόπια ολιγαρχία, μια άλλου τύπου τυραννία, οικονομική και πολιτική, καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και κάθε έννοια ανεξαρτησίας. Για άλλη μια φορά η ντόπια μεγαλοαστική τάξη συντάσσεται με τους οικονομικούς εισβολείς, ενώ το ακροδεξιο-ναζιστικό κομμάτι του συστήματος πλειοδοτεί δήθεν σε πατριδοκαπηλεία αποκρύπτοντας το πρόσφατο δοσιλογικό του παρελθόν.


Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, η μαχόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά τιμά τους ηρωικούς λαϊκούς αγωνιστές της μεγάλης επανάστασης του 1821, πιστεύει στο όραμα ενός άλλου κόσμου χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, παλεύει για το όραμα ενός κόσμου σοσιαλιστικού, και στέκεται πρωτοπόρα στους σύγχρονους αγώνες για λαϊκή κυριαρχία, δημοκρατία και ανεξαρτησία, καλώντας το λαό να προσπεράσει τις εγκληματικές αυταπάτες που καλλιεργεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της ΕΕ, και προτάσσοντας τα αιτήματα της ακύρωσης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της εξόδου από το Ευρώ και την ΕΕ, της εθνικοποίησης των τραπεζών και της υπαγωγής των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών υπό δημόσιο και εργατικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου