Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία το Σάββατο 6 Ιουνίου


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τις 16 Ιουνίου 1945, όταν ο Πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης μαζί με τον Τζαβέλλα, έβρισκαν το θάνατο στη χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα της Άρτας, αποκλεισμένοι σε μάχη με στρατιωτικά τμήματα της αντίδρασης και των παρακρατικών. Σε μία από τις πιο δύσβατες περιοχές της Ελλάδας, έδωσε τέλος στη ζωή του ο άνθρωπος που σφράγισε όσο λίγοι την Αντίσταση κατά των γερμανών και ιταλών φασιστών κατακτητών και των ελλήνων δωσίλογων συνεργατών τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σύντροφοι από την Αθήνα, μέλη των Εργατικών Λεσχών Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Κερατσινίου, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου και Γλυφάδας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διήμερο οδοιπορικό σε Λαμία-Γοργοπόταμο-Τρίκαλα-Μεσούντα Άρτας, με τελικό προορισμό το φαράγγι του Φάγκου στον ποταμό Αχελώο, στο σημείο όπου ο Άρης και οι σύντροφοί του έδωσαν την τελευταία τους μάχη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στην Πλατεία Λαού στη Λαμία, στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη με ομιλία του Περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα Βασίλη Ζούμπου, κοντά στο σημείο όπου ο Άρης εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο κλείνοντας με τη φράση «Ζήτω ο κυρίαρχος λαός». Στο άγαλμα του Άρη έγινε κατάθεση στεφάνων από την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας και τις Εργατικές Λέσχες της Αθήνας.


Δεύτερος σταθμός υπήρξε η γέφυρα του  Γοργοποτάμου, με ομιλητή τον φιλόλογο-ιστορικό Χρόνη Βάρσο, όπου με επικεφαλής τον Άρη πραγματοποιήθηκε μια κορυφαία στιγμή της Αντίστασης κι ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την ανατίναξη της γέφυρας.
Ο Άρης Βελουχιώτης ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ έγινε ο απόλυτος τρόμος των φασιστών, είτε αυτοί ήταν γερμανοί, είτε ιταλοί, είτε έλληνες. Έγινε η τιμή και η περηφάνια του μαχόμενου λαϊκού κόσμου. Στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται όλο το μεγαλείο και το δράμα του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος, του μεγαλύτερου κινήματος Αντίστασης στην Ευρώπη τα χρόνια της Κατοχής, που αγωνίστηκε για ένα κόσμο δίχως φασισμό, πόλεμο και πείνα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Ο Άρης είχε τη διορατικότητα και την τόλμη να διαφωνίσει με την καταστροφική Συμφωνία της Βάρκιζας που υπέγραψε η ηγεσία του ΚΚΕ, είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στην καταστροφική πολιτικη των συμβιβασμών με την αστική τάξη και την ντόπια και ξένη αντίδραση, που ακολούθησε το ΚΚΕ μετά την απελευθέρωση. Η δράση του, η επαναστατική στάση του σε όλες τις δυσκολίες, η προλεταριακή αδιαλλαξία του, η ταύτισή του με τις θυσίες και τα βάσανα του λαού μας, η θέλησή του να μην πειθαρχήσει σε μια συμφωνία που πρόδιδε τα λαϊκά συμφέροντα, ο ηρωικός θάνατός του, αναδεικνύουν τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ σε φωτεινό παράδειγμα άξιου λαϊκού ηγέτη που ζει και θα ζει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά του λαού μας.

Οι ιστορικοί παραλληλισμοί με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα είναι πάρα πολλοί. Σήμερα, η κυβέρνηση ενός κόμματος που προέρχεται από την αριστερά, κάνει «διαπραγμάτευση», κάνει «έντιμους συμβιβασμούς», έχοντας για συνομιλητές της, για «εταίρους» της τους εκμεταλλευτές του λαού, τους δολοφόνους ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι τωρινοί κυβερνώντες, ακριβώς όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνησεις, αφού έσπειραν τις καταστροφικές τους αυταπάτες στο λαό, ετοιμάζονται να υπογράψουν μια νέα Βάρκιζα, ετοιμάζουν νέες συμφωνίες με την καπιταλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ το ΔΝΤ, και την Τρόικα, που τώρα τη λένε «Θεσμούς», καθώς και όλους τους αδίστακτους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και λοιπές παραφυάδες, που εφαρμόζουν αυτές τις δολοφονικές καπιταλιστικές πολιτικές.

Το Τρίτο Μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει η νέα μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα σημάνει τη συνέχιση, την παγίωση και την ένταση της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης του κόσμου της εργασίας και όλου του λαού.

Στον αντίποδα όλων αυτών, στο δρόμο του ανυπότακτου και ασυμβίβαστου αγώνα που χάραξε ο Πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, η περιφερειακή παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, παλεύει για:

·  Την εφαρμογή μιας πολιτικής που έχει στο κέντρο της τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού. 
•  Να βγει ο οργανωμένος λαός στο προσκήνιο και να καθορίσει αυτός με την πάλη και το κίνημά του τις εξελίξεις.
Την άμεση μονομερή κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων οποιασδήποτε μορφής και όλων των εφαρμοστικών τους νόμων.
•   Τη μη αναγνώριση, την παύση πληρωμών και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.
•   Τη ρήξη και αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. σε πλήρη διαχωρισμό από φιλοαστικές και εθνικιστικές εκδοχές.

·      Την αντικαπιταλιστική ανατροπή και το άνοιγμα του δρόμου προς τον σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου