Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ενημέρωση από την συνεδρίαση της ΚΣΕ την Παρασκευή 14/9


Για τις πολιτικές εξελίξεις και την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζήτησε η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


1. Αφού κατάρρευσε το παραμύθι της αναδιαπραγμάτευσης φαίνεται καθαρά ότι η  κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια κυβέρνηση πραξικοπηματική,  κυβέρνηση υποτέλειας στις απαιτήσεις της Τρόικας, στις διαταγές των τραπεζών, του κεφαλαίου και της ΕΕ.  Ανακοινώνουν νέα εξοντωτικά μέτρα. Βάρβαρες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Διάλυση της Υγείας και της Παιδείας. Ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, της γης του νερού του αέρα, των λιμανιών, των νησιών και των αεροδρομίων. Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέα μείωση του κατώτατου μισθού. Προσπαθούν να σώσουν μόνο τις δυνάμεις καταστολής από τις περικοπές, θεωρώντας ότι ο ένστολος τραμπούκος των ΜΑΤ αξίζει περισσότερο από  ένα γιατρό ή ένα δάσκαλο. Μέχρι και το εξαήμερο θέλουν να επιβάλλουν για να μας κάνουν  σε όλο μας τον χρόνο δούλους  της εργοδοσίας.

2. Χρειάζεται να ξαναβγούμε στους δρόμους.  Να πιάσουμε το νήμα από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις και τις πλατείες. Να οργανώσουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη.  Με ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, με κινηματικό δίχτυ αλληλεγγύης, με λαϊκές συνελεύσεις παντού. Με πρόγραμμα αντικαπιταλιστικό, που να ανοίγει επιτέλους έναν άλλο δρόμο απέναντι στην καταστροφή:

-Ανατροπή της πραξικοπηματικής Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ-
- Άμεση μονομερής καταγγελία  του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, κατάργηση των μνημονιακών νόμων.-
- Έξω από το ευρώ και την ΕΕ.
- Διαγραφή του χρέους.
- Εθνικοποίηση των Τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων.
- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – Απαγόρευση των απολύσεων.
- Κάτω η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και σε ολόκληρη την κοινωνία.
- Εργατικός, λαϊκός έλεγχος παντού από τον οργανωμένο λαό και τα όργανά του.
- Νόμιμοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες – έξω οι φασίστες και ο ρατσισμός.
-Αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνίας, με κοινωνικό σχεδιασμό, δημόσια - κοινωνική ιδιοκτησία, σεβασμό του περιβάλλοντος.
- Στήριξη της αγροτιάς για διατροφική επάρκεια και αναγέννηση της υπαίθρου ενάντια στην ΕΕ, τους τραπεζίτες και τους μεγαλέμπορους.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιβάλουν τη δική τους κυβέρνηση και τη δική τους εξουσία απέναντι στην εξουσία του  κεφαλαίου και της ΕΕ.  Με πρόγραμμα ανατροπής.  Με οργάνωση και αυτοάμυνα απέναντι στο «βαθύ κράτος» των δυνάμεων καταστολής και των φασιστικών ταγμάτων εφόδου, της προπαγάνδας, των ισχυρών του πλούτου. Με θεσμούς λαϊκής εξουσίας και εργατικού ελέγχου, στο δρόμο για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Με  μετωπική συσπείρωση των δυνάμεων που θέλουν τη ρήξη και την ανατροπή. Με μια Αριστερά που δεν θα περιμένει να πέσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σαν ώριμο φρούτο , αλλά θα οργανώνει το κίνημα και θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ανατροπή και  την σωτηρία του εργαζόμενου λαού σήμερα!

3. Σημαντικές ήταν και οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα και την αριστερά το προηγούμενο διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την δράση και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του, (συνάντηση με Πέρες, όρκους πίστης στο ευρώ και την ΕΕ, και την «νομιμότητα», αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας) αλλά και με την στάση του στο συνδικαλιστικό κίνημα (υπογραφή ΣΣΕ με μεγάλες μειώσεις μισθών σε συμμαχία με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία) προσανατολίζεται σε μια «υπεύθυνη αντιπολίτευση» εντός του πλαισίου των μεγάλων επιχειρήσεων και της ΕΕ, με «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου και λογική του «ώριμου φρούτου» για την διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Η μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα συνοδεύεται από μια έντονη τάση «πασοκοποίησης» (βλέπε και η στάση του απέναντι στην 3η του Σεπτέμβρη). Η πορεία αυτή  δεν θα είναι χωρίς προβλήματα και αντιφάσεις. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει την ενωτική απεύθυνση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, στην βάση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, καλώντας τον να αποδεσμευτεί  από τέτοιες λογικές, υπερασπιζόμενη την ανάπτυξη του κεκτημένου του κινήματος, την σύγκρουση με κάθε προσπάθεια «ρεαλιστικής προσαρμογής»,  (κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και όλων των νόμων που τα συνοδεύουν, αντι-ευρώ, αντι-ΕΕ προσανατολισμός κλπ, ανατροπή της κυβέρνησης κλπ) και την ανάγκη αυτοτελούς μετωπικής συσπείρωσης των δυνάμεων που κινούνται σε αντικαπιταλιστική και αντι-ΕΕ κατεύθυνση.

Αντίστοιχη θα είναι η στάση μας και απέναντι στο ΚΚΕ. Φαίνεται δυστυχώς ότι η ηγεσία του ΚΚΕ δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Συνεχίζει αντίθετα την ίδια τακτική που παραπέμπει όλα τα μέτωπα του σημερινού πολιτικού αγώνα στο μέλλον της «λαϊκής εξουσίας». Αντί να στηρίξει την ανάγκη για παύση πληρωμών, διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ σήμερα στα πλαίσια μιας συνολικής αντικαπιταλιστικής πορείας αναπαράγει την φιλολογία των κυρίαρχων δυνάμεων παρουσιάζοντάς τα σαν καταστροφή για τον λαό και επιδίωξη τμημάτων του κεφαλαίου ρίχνοντας νερό στην κυβερνητική φιλολογία «για το λόμπυ της δραχμής». Επιμένει άκριτα στην προβολή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Παρά το γεγονός ότι συμβάλλει σε ορισμένες προσπάθειες με ενωτική ταξική κατεύθυνση (πάλη κατά της προδοτικής σύμβασης στην ΟΣΝΙΕ, συντονιστικό των υπο κατάργηση φορέων κα) δεν έχει αλλάξει συνολικά την στάση άρνησης της ενωτικής αγωνιστικής κοινής δράσης.  Οξύνει τέλος το μέτωπο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  και την αντικαπιταλιστική αριστερά, μάλλον για να διασκεδάσει την ενωτική διάθεση χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται και στις γραμμές του.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα παρασυρθεί στον «εμφύλιο» με τις δυνάμεις και τον κόσμο του ΚΚΕ και της αριστεράς. Θα επιμείνει στην ανάγκη της ενωτικής δράσης για την ανατροπή της επίθεσης, ιδιαίτερα στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και τον διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας.

4. Το προηγούμενο διάστημα η φασιστική Χρυσή Αυγή αποκάλυψε όλο και περισσότερο τον ρόλο της, βοηθούμενη και από την επίσημη κυβερνητική ρατσιστική πολιτική του «Ξένιου Δία»

Πλάτες στο χάρισμα της ΑΤΕ στον Σάλλα, επιθέσεις  απέναντι σε φτωχούς μικροπωλητές μετανάστες αλλά και «παράνομους έλληνες». Ενδιαφέρον για τους μισθούς της πολιτικής της πελατείας στις δυνάμεις καταστολής, αλλά όχι για τους δασκάλους και τους γιατρούς. Αποκάλυψη των σκοτεινών σχέσεων της με τα κυκλώματα της ακροδεξιάς τρομοκρατίας (υπόθεση Σπάρτης) που στρέφεται ενάντια στο κίνημα και την αριστερά. Νοσταλγοί του Μεταξά, της χούντας και των γερματσολιάδων. Η ναζιστική δολοφονική συμμορία λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στο λαό. 

Το εργατικό λαϊκό κίνημα και η αριστερά θα συντρίψει και αυτήν την εφεδρεία των κυρίαρχων τάξεων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης μαζί με αντιρατσιστικές κινήσεις (ΚΕΕΡΦΑ κλπ), κοινότητες μεταναστών, συνδικάτα και κόμματα της Αριστεράς.

5.  Η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο στο ξεδίπλωμα της εργατικής και λαϊκής αντίστασης στη νέα λαίλαπα μέτρων. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη όχι μόνο για τη μαζικοποίηση της συμμετοχής στην απεργία και τα συλλαλητήρια, αλλά και για να υπάρξει κατεύθυνση απεργιακής κλιμάκωσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους

Να αξιοποιήσουμε τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την ΔΕΘ, την απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Σεπτέμβρη, αλλά και την κλιμάκωση των απεργιακών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους Δήμους, το ΤΤ, τις συγκοινωνίες, τα Πανεπιστήμια. Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να είναι πρωτοπόροι στη μάχη για την απεργία: να οργανώσουν συνελεύσεις στα σωματεία, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, να βάλουν το ζήτημα της κλιμάκωσης, να αντιπαλέψουν το μούδιασμα ή την αποκαρδίωση που καλλιεργούν οι κυρίαρχες δυνάμεις, να βάλουν το στίγμα ότι μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν δυναμική και νικηφόρα προοπτική στον αγώνα και όχι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. 

Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να κάνουν ειδικό σχεδιασμό για την απεργία, να κάνουν εξορμήσεις με το υλικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (προκήρυξη-αφίσα), να στηρίξουν κλάδους που βρίσκονται μέσα σε αγωνιστική κινητοποίηση. Καλούμε στο Μουσείο στις 10 π.μ.

6. Ζούμε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου βαθαίνει η οικονομική κρίση, αποδεικνύονται οι εκρηκτικές αντιφάσεις της Ευρωζώνης, παροξύνεται η πολιτική κρίση, φαίνονται  τα όρια και οι ανεπάρκειες του αριστερού ευρωπαϊσμού και κυβερνητισμού, και αναδεικνύονται νέες πολύ ανώτερες δυνατότητες για μια αριστερή αντικαπιταλιστική παρέμβαση,  και συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει μαχητικό κάλεσμα  σε κάθε αγωνιστή, συλλογικότητα, δύναμη κλπ που προσανατολίζεται σε  μια πολιτική ρήξης και ανατροπής για μετωπική κοινή δράση. 

Η συσπείρωση όλων των δυνάμεων που κινούνται σε μια αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική, αντι-ΕΕ, αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Επιδιώκει  να ανοίξει τη συζήτηση για την αριστερή πολιτική σήμερα και την αναγκαία επαναστατική στρατηγική για την περίοδο που διανύουμε.

Για το σκοπό αυτό διοργανώνουμε το Σαββατοκύριακο 27-28 Οκτώβρη μεγάλο πολιτικοθεωρητικό διήμερο στην Αθήνα για να συζητήσουμε την κρίση του ευρώ, τις αντιστάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της εποχής και την αναμέτρηση με το ερώτημα της εξουσίας μέσα από μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική. Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει ενημέρωση για το ακριβές πρόγραμμα του διημέρου, ενώ θα κυκλοφορήσει και αφίσα και προπαγανδιστικό υλικό.

5. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει στο δρόμο της μετωπικής συσπείρωσης των πολύμορφων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που κινούνται σε κατεύθυνση αντι-ευρώ, αντι-ΕΕ και σύγκρουσης με τις πολιτικές του κεφαλαίου, στην βάση της απόφασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού του καλοκαιριού και της κοινής ανακοίνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. 

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε πολύ σημαντικές και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η «Πρωτοβουλία κατά του Ευρώ και της ΕΕ» Η συμβολή στο μέτωπο της πάλης κατά του ευρώ κα της ΕΕ αποτελεί σήμερα κριτήριο για κάθε δύναμη της Αριστεράς και σημαντικό δρόμο συγκέντρωσης δυνάμεων και αγωνιστών για το αναγκαίο αριστερό αντικαπιταλιστικό μέτωπο.

Το επόμενο διάστημα και στο δρόμο προς τη Β’ Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη,  θα συζητήσουμε ακόμη περισσότερο το ζήτημα της μετωπικής πολιτικής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το αναγκαίο περιεχόμενο, την κατεύθυνση.

6. Η ΚΣΕ καλεί όλες τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αναβαθμίσουν τη λειτουργία και την παρέμβασή τους

Να προχωρήσουν σε καλά προετοιμασμένες συνελεύσεις. Να σχεδιάσουν την παρέμβασή τους σε όλα τα μέτωπα της περιόδου (απεργιακές κινητοποιήσεις, οργάνωση της αλληλεγγύης, αυτοοργάνωση, αντιφασιστική πάλη). Να εντατικοποιήσουν τη συγκέντρωση των εισφορών για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές ανάγκες της δράσης μας 

Να επανασυσπειρώσουν όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να ανοιχτούν και σε άλλους αγωνιστές που αναζητούν μια μαχητική αριστερή δράση και συμβολή στον αναγκαίο πανεργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου