Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΔΤ του Περιφερειακού Σχήματος Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά ΕλλάδαΓια τις πλημμύρες του Σπερχειού ποταμού 
και τις κατολισθήσεις στην Ευρυτανία

Για μια ακόμα φορά η δυτική και κεντρική Φθιώτιδα βιώνει ανείπωτες καταστροφές από την υπερχείληση του Σπερχειού ποταμού.

Η σιδηροδρομική γραμμή έχει διακοπεί, καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί., μία τουλάχιστον γέφυρα του Σπερχειού, αυτή στον οικισμό Περιβόλι Φθιώτιδας έχει πέσει, η κυκλοφορία σε ένα μέρος του επαρχιακού/διαδημοτικού οδικού δικτύου από τη Λαμία προς τα γύρω χωριά έχει διακοπεί, ενώ σπίτια έχουν εκκενωθεί και άλλα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης, είναι ότι μετά από αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο μηχανικών της Αριστερή Παρέμβασης, περίπου στις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής 1/2/15, το νερό είχε φτάσει μέχρι το νότιο άκρο της Λαμίας, είχε πλημμυρίσει το ανατολικό άκρο του αεροδρομίου και σχεδόν «ακουμπούσε» τον μαντρότοιχο του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Οι ευθύνες για τα πλυμμηρικά φαινόμενα που κάθε λίγα χρόνια καταστρέφουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή του κάμπου του Σπερχειού και προκαλούν καταστροφές σε κατοικίες και εμπορικά καταστήματα είναι διαχρονικές και βαρύνουν όλες τις Νομαρχιακές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις των προηγούμενων δεκαετιών.

Όλες οι προηγούμενες αυτοδιοικήσεις που πρόσκεινταν είτε στη ΝΔ είτε στο ΠΑΣΟΚ, κατά την συνήθη τακτική τους πραγματοποιούσαν έργα βιτρίνας, δημοπρατούσαν την εκπόνηση μελετών που εξυπηρετούσαν ημετέρους και μοίραζαν πολιτικό χρήμα, ενώ την ίδια στιγμή σημαντικά έργα-παραμβάσεις όπως αυτό των αντιπλημμηρικών έργων του ποταμού Σπερχειού αναβάλλονταν στο διηνεκές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εκπονηθεί δεκάδες μελέτες για τη διευθέτηση της κοίτης του Σπερχειού και τον σχεδιασμό των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του ποταμού, χωρίς όμως καμία από αυτές να έχει υλοποιηθεί.

Οι πλυμμήρες συμβαίνουν κυρίως λόγω:
- Της ανυπαρξία έργων ορεινής υδρονομίας,
- Της ανάσχεσης της ροής του νερού από το φράγμα της γερμανικής τάφρου που βρίσκεται μεταξύ του οικισμού του Κόμματος και του αυτοκινητόδρομου της ΠΑΘΕ,
- Της εξαιρετικά στενής κοίτης του Σπερχειού σε διάφορα σημεία κατά μήκος της κοιλάδας του Σπερχειού (αλλά και των παραπόταμών του όπως η Βίστριζα, κ.α.) και κυρίως στα κρίσιμα πέντε περίπου χιλιόμετρα της κοίτης του Σπερχειού, από το ύψος των Μεξιατών μέχρι το ύψος του Κόμματος.

Οι παρεμβάσεις, τα έργα που θα μπορούσαν να διευθετήσουν το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της πλημμύρας του Σπερχειού, είναι κατ’ ελάχιστον:
- Έργα ορεινής υδρονομίας, δηλαδή διευθέτησης της ροής του ποταμού και των παραποτάμων του στα ορεινά,
- Τακτικός καθαρισμός της κοίτης του Σπερχειού και της γερμανικής τάφρου,
- Εκτεταμένη διαπλάτυνση του Σπερχειού και των παραποτάμων του στα σημεία όπου αυτή είναι απαραίτητη και σίγουρα στα κρίσιμα πέντε περίπου χιλιόμετρα από το ύψος των Μεξιατών μέχρι το ύψος του Κόμματος.

Η παρούσα περιφερειακή αρχή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήση στη άμεση δημοπράτηση αυτών των έργων. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να είμαστε θεατές στο ίδιο καταστροφικό έργο.

Την ίδια στιγμή μεγάλες είναι και οι καταστροφές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, όπου έχουν σημειωθεί εκτεταμμένες κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και σε ορεινούς οικισμούς όπως το Κρίκελλο.

Η Ευρυτανία έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου ερήμωση τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω των πολιτικών εγκατάλειψής και οικονομικού μαρασμού που εφάρμοσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε στην περιοχή από το 2010 και μετά, με την εφαρμογή στον Α’ και Β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης του συγκεντρωτικού, αντιδραστικού και αντιδημοκρατικού μοντέλου του Καλλικράτη. Οι καταστροφές στις υποδομές της Ευρυτανίας ήταν ένα φυσικό επακόλουθο αυτής ακριβώς της χρόνιας εγκατάλειψης και του σταδιακού μαρασμού μιας από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές της χώρας.


Η αντιστροφή αυτής της πορείας περνάει μέσα από τους μαζικούς αγώνες για να πάρουμε πίσω όλα όσα κατέστρεψαν και ερήμωσαν με τις πολιτικές τους οι κυβερνήσεις πριν και μετά τα καταστροφικά μνημόνια, και οι ντόπιοι και ξένοι συνεργάτες τους. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου