Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Για την 28η Οκτωβρίου: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΟΧΙ» ΜΑΣ, ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ


Πριν 75 χρόνια ο ηρωικός ελληνικός λαός απάντησε σύσσωμος ένα βροντερό ΟΧΙ αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του άξονα, τη φασιστική Ιταλία και 6 μήνες μετά τη ναζιστική Γερμανία, που είχε σαρώσει όλη την Ευρώπη και φάνταζε αήττητος.

Οι απλοί άνθρωποι του λαού μας πολέμησαν με απίστευτο θάρρος και αντοχή κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε μια μάχη άνιση, κερδίζοντας νίκες στην Πίνδο, το αλβανικό μέτωπο, τα Οχυρά και την Κρήτη.

Όταν το μέτωπο κατέρρευσε, ο γερμανόδουλος Τσοκάκογλου συνθηκολόγησε ανοίγοντας το χορό των δοσιλόγων πρωθυπουργών, ενώ ο βασιλιάς, η κυβέρνηση και ο αστικός προπολεμικός κόσμος, το ‘σκασαν στην Αίγυπτο, κοντά στους Άγγλους προστάτες τους για να κάνουν «αντίσταση» από τα ξενοδοχεία του Καϊρου!

Οι «ρεαλιστές» της εποχής συνιστούσαν αποδοχή της ήττας, την υποταγή στην ισχύ των κατακτητών και την αναμονή της «συμμαχικής» απελευθέρωσης.

Άλλοι έγιναν μαυραγορίτες, προδότες, κουκουλοφόροι ή στρατεύθηκαν στα δοσιλογικά τάγματα Ασφαλείας του Ράλλη, πολιτικούς προγόνους της σημερινής Χ.Α που δεν χάνει την ευκαιρία να τους μνημονεύει και να τους θαυμάζει.

Το συντριπτικό κομμάτι του λαού μας όμως μέσα στα μαύρα χρόνια της κατοχής «κρατώντας ψηλά το πνεύμα του μετώπου» αντιστάθηκε σε πόλεις και βουνά.

Το ΕΑΜ με 1.500.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα αποτέλεσε την ψυχή της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στην κατοχή και την πείνα, για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση, «για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του…».

Ο ηρωϊκός ΕΛΑΣ, το ένοπλο τμήμα του, με 135.000 αντάρτες, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο, το θρυλικό Άρη Βελουχιώτη, απελευθέρωσε την ορεινή Ελλάδα και έδωσε εκατοντάδες σκληρές μάχες με τον κατακτητή σε βουνά και κατοικημένες περιοχές, αναβιώνοντας τον αγώνα της κλεφτουριάς του 1821.

Στις πόλεις, ο λαός και η νεολαία μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ με τα 700.000 μέλη, με απεργίες, διαδηλώσεις, δολιοφθορές, αντιμετώπισαν τη βία των κατοχικών στρατευμάτων που με μπλόκα, συλλήψεις, βασανιστήρια και ομαδικές εκτελέσεις προσπάθησαν να κάμψουν το αδούλωτο φρόνημα.

Στα χρόνια της κατοχής δημιουργήθηκαν στην ελεύθερη ορεινή Ελλάδα, πρωτόγνωροι θεσμοί Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Δικαιοσύνης, διενεργήθηκαν εκλογές για την κυβέρνηση του βουνού, την ΠΕΕΑ και το Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες.

Παράλληλα το εργατικό ΕΑΜ και η Εθνική Αλληλεγγύη αποτέλεσαν θεσμούς λαϊκής εξουσίας μέσα στο σκοτάδι της κατοχής.

Την περίοδο 1940-44 ο αδούλωτος ελληνικός λαός έδωσε 500.000 θύματα στον αγώνα κατά του φασισμού. Η συνέχεια, γνωστή: αγγλική επέμβαση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα, όργιο παρακρατικής βίας από την ντόπια αντίδραση και τους πρώην κούϊσλινγκς, Δόγμα Τρούμαν, εμφύλιος, αδυσώπητο κυνήγι των χιλιάδων αγωνιστών, με φυλακίσεις, ταπεινώσεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις, ΝΑΤΟϊκή εξάρτηση, ποικίλες επεμβάσεις, δικτατορία, κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό Αττίλα.

75 χρόνια μετά και με πρόσφατη την εμπειρία του μεγαλειώδους ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ως αγωνιστική παρακαταθήκη, ο αγώνας του λαού επικεντρώνεται απέναντι στους νέους «ρεαλιστές» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του μνημονιακού μπλοκ, που θέλουν την Ελλάδα υποταγμένη ευρωπαϊκή επαρχία, καταχρεωμένη, υπόδουλη του γερμανικού κεφαλαίου, με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, 6 εκατομμύρια νεόπτωχους, 6 χιλιάδες αυτόχειρες και 400 χιλιάδες ξενιτεμένους.

Σήμερα το αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό τέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται για άλλη μια φορά, όπως τότε ο άξονας, να επιβάλλει σε στενή συνεργασία με την ντόπια ολιγαρχία, μια άλλου τύπου τυραννία, οικονομική και πολιτική, καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και κάθε έννοια ανεξαρτησίας. Για άλλη μια φορά η ντόπια μεγαλοαστική τάξη συντάσσεται με τους οικονομικούς εισβολείς, ενώ η Χ.Α ως το ακροδεξιο-ναζιστικό κομμάτι του συστήματος πλειοδοτεί δήθεν σε πατριδοκαπηλεία αποκρύπτοντας το πρόσφατο δοσιλογικό του παρελθόν.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο υποκριτικό και χυδαίο από το να γιορτάζουν την 28η Οκτωβρίου του 1940 οι σημερινοί συνεργάτες (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ, ΕΚ, ΧΑ) των σύγχρονων κατακτητών, των σύγχρονων κατοχικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, η μαχόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά τιμά τους αγωνιστές του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης, πιστεύει στο όραμα ενός άλλου κόσμου χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, παλεύει για το όραμα ενός κόσμου σοσιαλιστικού, και στέκεται πρωτοπόρα στους σύγχρονους αγώνες για λαϊκή κυριαρχία, δημοκρατία και ανεξαρτησία, καλώντας το λαό να παλέψει το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης του 3ου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και την ευρώδουλη νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, να ξεπεράσει τις εγκληματικές αυταπάτες για δήθεν διεκδίκηση δικαιωμάτων για το λαό μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της ΕΕ, προτάσσοντας τα αιτήματα της ακύρωσης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της εξόδου από το Ευρώ και την ΕΕ, της εθνικοποίησης των τραπεζών και της υπαγωγής των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών υπό δημόσιο και εργατικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου