Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ιστορικής σημασίας το ΟΧΙ του βρετανικού λαού στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Ανοίγει ο δρόμος για μια εργατική-λαϊκή αποδέσμευση 
από τα δεσμά της ΕΕ, του Ευρώ και των Μνημονίων

Το ΟΧΙ του βρετανικού λαού στην ΕΕ είναι ιστορικής σημασίας ήττα του «ευρωπαϊσμού» και της στρατηγικής της λεηλασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ευρωπαϊκών λαών από κεφάλαιο και τράπεζες, με ή δίχως μνημόνια.

Όποτε η ΕΕ και οι επιλογές της μπήκαν στη δοκιμασία της λαϊκής ψήφου αποδοκιμάστηκαν με σαφή τρόπο. Οι ευρωπαϊκοί λαοί βλέπουν ότι η ΕΕ σημαίνει φτώχεια, ανεργία, λεηλασία του δημόσιου και φυσικού πλούτου. Η ΕΕ σε συνεργασία με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις επιβάλλει μνημόνια, καθεστώς επιτροπείας και “κόφτες” περιφρονώντας τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών. Η ΕΕ επιβάλλει με υπεροψία την καπιταλιστική ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ηπείρου και την ολοκληρωτική της νοοτροπία, όπως έγινε με το ελληνικό δημοψήφισμα πέρσι, κάνοντας την κερδοφορία των πολυεθνικών  και των τραπεζιτών υπέρτατο νόμο και σκοπό της ζωής των ανθρώπων. 

Στο ρεύμα του "ευρωσκεπτικισμού" που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν και αντιδραστικές αστικές και εθνικιστικές δυνάμεις,  που μιλάνε στο όνομα του BREXIT. Αυτό είναι μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα και της προδοσίας των εργατικών συμφερόντων από τις δυνάμεις της Ευρωαριστεράς. Οι αστικές και εθνικιστικές αυτές δυνάμεις, κατά βάση επιδιώκουν μια καλύτερη διαπραγμάτευση της δικής τους αστικής τάξης στα πλαίσια της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

Όμως οι λαοί καταδικάζουν αυτή την χωρίς προηγούμενο σταυροφορία του κεφαλαίου σε βάρος των λαών, αυτή τη μισητή και χωρίς καμιά νομιμοποίηση γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Αυτά καταδίκασε ο λαός στην Αγγλία, παρά την ομόθυμη στήριξη όλου του επίσημου πολιτικού κόσμου, και του Κάμερον και του Κόρμπιν, προς την παραμονή στην ΕΕ, παρά τις επιθέσεις και τις απειλές της Μέρκελ, του Ομπάμα και του Σόιμπλε.

Το οικοδόμημα της ΕΕ μπαίνει σε μια κρίση χωρίς επιστροφή. Ενισχύεται αντικειμενικά η πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ σαν προϋπόθεση για την απελευθέρωση από το καθεστώς των μνημονίων, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

Αυτή η πραγματικότητα αναδεικνύει τα αναβαθμισμένα καθήκοντα των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς για μια αποδέσμευση από την ΕΕ σε εργατική, λαϊκή, διεθνιστική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Χαιρετίζουμε λοιπόν και απευθύνουμε θερμό μήνυμα εργατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης στις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς που έδωσε τη μάχη του LEXIT (LEFT EXIT), της αριστερής πρότασης για αποδέσμευση από την ΕΕ.

Οι λαϊκοί και εργατικοί αγώνες, οι εργατικές διεκδικήσεις σκοντάφτουν σε κάθε τους βήμα στις δεσμεύσεις από τη συμμετοχή στην ΕΕ, μέρος των οποίων είναι και τα μνημόνια που έχει επιβάλλει η ΕΕ μαζί με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Για να νικήσουν, για να δικαιωθούν οι αγώνες μας για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, είναι πλέον ξεκάθαρο πως είναι απαραίτητη η ρήξη και η σύγκρουση με την ΕΕ. Είναι ώρα η αποδέσμευση από την ΕΕ να γίνει αίτημα και στόχος πάλης για το εργατικό, νεολαιίστικο και μαζικό κίνημα με τρόπο σαφή και πιο αποφασιστικό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύοντας και μέσα από την πλατιά αντιΕΕ πρωτοβουλία «ΔιΕΕξοδος», θα δώσει τη μάχη για ένα λαϊκό κίνημα αποδέσμευσης από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου