Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Όχι στη Λευκή Νύχτα - Όχι στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας είναι κάθετα αντίθετη με την εμπορική «Λευκή Νύχτα», που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 στην πόλη της Λαμίας, δήθεν για την τόνωση της εμπορικής κίνησης των καταστημάτων.

Η «Λευκή Νύχτα» αποτελεί άλλη μία απόπειρα κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη πενιχρά αμειβόμενων και εξουθενωμένων μισθωτών εμποροϋπαλλήλων. Αποτελεί μία ακόμα επίθεση ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, προς όφελος των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων.

Η καταστροφική μνημονιακή πολιτική που επέβαλλαν στο λαό τα τελευταία 6 χρόνια, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και λοιποί δορυφόροι), σε στενή συνεργασία με την Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του 25% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, που αποτελεί μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση και από αυτή που βίωσαν πολλές χώρες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η «επίσημη» ανεργία βρίσκεται σταθερά εδώ και 5 χρόνια στο 25-27%, και η ανεργία των νέων περ. στο 60%. Καθεστώς έχει γίνει σε όλη τη χώρα η ανασφάλιστη εργασία, η εποχιακή απασχόληση και η μερική απασχόληση.

Ο καπιταλισμός και τα Μνημόνια ευθύνονται για την κατάρρευση της εμπορικής κίνησης σε όλη τη χώρα, και όχι η έλλειψη χρόνου για αγορές.

Δεν λείπει από τον κόσμο ο χρόνος για να πάνε να ψωνίσουν, τους λείπει η αγοραστική δύναμη. Και αυτό δεν βελτιώνεται με φιέστες τύπου «Λευκής Νύχτας». Λόγω της ανεργίας και της φτώχειας, ο λαός δεν έχει πλέον χρήματα για να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες, πόσο μάλλον να ξοδέψει χρήματα σε τέτοιες κίβδηλες «εμπορικές» φιέστες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει πως η επιβίωση της κοινωνίας περνά μέσα από βαθιές πολιτικές ρήξεις και ανατροπές. Αν θέλουμε ψωμί και δουλειά, πρέπει να καταργήσουμε τα Μνημόνια και τις αποικιοκρατικές Δανειακές Συμβάσεις και να διεκδικήσουμε την έξοδο από το σφαγείο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν θέλουμε δημόσιες δαπάνες για δημιουργία θέσεων εργασίας, για την παιδεία και την υγεία, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, πρέπει να διαγράψουμε το παράνομο και τοκογλυφικό δημόσιο χρέος, που ο ελληνικός λαός δεν οφείλει να αποπληρώσει, επειδή δεν το δημιούργησε εκείνος.

Αν θέλουμε να σωθεί το σπίτι που μένουμε από τους πλειστηριασμούς, πρέπει να έλθουν κάτω από δημόσιο έλεγχο οι τράπεζες και να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών.

Αν θέλουμε να προστατευθούν οι άνεργοι και να βρουν δουλειά οι νέοι, πρέπει να μειωθούν οι ώρες δουλειάς και τα χρόνια συνταξιοδότησης, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο οι μεγάλες επιχειρήσεις και να δουλέψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με αυτοδιαχείριση, τα εργοστάσια που κλείνουν οι καπιταλιστές.

Κι όλα αυτά μπορεί να τα διεκδικήσει και να τα επιβάλλει μόνο ένα μαχητικό, μαζικό, συνειδητοποιημένο λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στη «Λευκή Νύχτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου