Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Εκλογές Τεχνικού Επιμελητηρίου - Τμήματος Ανατολικής Στερεάς: Να μην διαχειριστούμε, να ανατρέψουμε την εξαθλίωση

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ
e-mail: sap.mixanikwn.stereas@gmail.com      facebook: σαπ μηχανικών Στερεάς

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε μια χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση της αντεργατικής-αντιλαϊκής επιδρομής σε δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών που για τους περισσότερους συναδέλφους μηχανικούς έχει πλέον χαρακτήρα επαγγελματικής εξόντωσης.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα βιώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία στον έπακρο, στο έδαφος της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο τα γραφεία τους φορτωμένοι χρέη και υποχρεώσεις, μετά τη διαπίστωση ότι «το μεροκάματο της ντροπής» σε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και ενεργειακών πιστοποιητικών δεν αρκεί για τα προς το ζην. Οι μηχανικοί του δημοσίου υφίστανται τη μία μείωση μισθού μετά την άλλη υπό την απειλή της διαθεσιμότητας – απόλυσης.

Τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και οι εφαρμοστικοί νόμοι, δηλαδή η καταστροφική πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων, της τρόικας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα την απαξίωση και την καταστροφή του εργαζόμενου μηχανικού και του επαγγέλματος. Το μεγαλύτερο μέρος των μηχανικών έχουν ήδη οδηγηθεί στην ανεργία και την εξαθλίωση και σύντομα θα οδηγηθούν στην έξοδο από το επάγγελμα ή στη μαζική μετανάστευση.

Στα πλαίσια των μνημονίων, και στο όνομα της διάσωσης του Ευρώ και της ΕΕ, έγινε η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους μισθωτούς, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για τους αυτοαπασχολούμενους, η εξωφρενική αύξηση των εισφορών στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, η κατάργηση του αφορολόγητου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, και το ετήσιο χαράτσι του «τέλους επιτηδεύματος».

Η υφαρπαγή 2,4δις€ από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ μέσω του PSI των μνημονιακών κυβερνήσεων, το 2012, είναι μέρος της ασκούμενης πολιτικής των τριών μνημονίων, είναι μέρος του ξεπουλήματος της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, είναι μέρος της προσπάθειας να φορτωθούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους, στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους.

Είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων, της τρόικας, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που καταστρέφει ανεπανόρθωτα τους όρους ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας, μέρος της οποίας είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι των μηχανικών.

Η σημερινή διοικούσα επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Στερεάς έχει κατά κοινή ομολογία αποτύχει παταγωδώς στο έργο της, κυρίως λόγω του ότι η πλειοψηφία των μελών της πρόσκειται πολιτικά στα δύο συγκυβερνώντα μνημονιακά κόμματα. Γι’ αυτό το λόγο δεν ανταποκρίθηκε στα προβλήματα του κλάδου και της κοινωνίας, χειραγωγήθηκε συστηματικά από τα στελέχη που πρόσκεινται πολιτικά στα μνημονιακά κόμματα και ως εκ τούτου έχει αθόρυβα δεχθεί όλες τις μνημονιακές αντεργατικές-αντιλαϊκές αλλαγές των τελευταίων τριών ετών, που έχουν καταστρέψει το επάγγελμα του μηχανικού. Επιπροσθέτως, αγκυλωμένη στις μνημονιακές πολιτικές, δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστικές αναπτυξιακές προτάσεις, με επίκεντρο τον άνθρωπο, για τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εμείς, η Συσπείρωση - Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών στην Ανατολική Στερεά, δεν βλέπουμε τα προβλήματα των μηχανικών ως κλαδικά ή συντεχνιακά ζητήματα τα οποία θα λυθούν μέσα στους διαδρόμους του ΤΕΕ, της βουλής ή των υπουργείων. Αντιθέτως από την αρχή υπογραμμίσαμε ότι η μοίρα όλων των μηχανικών είναι συνυφασμένη με την τύχη της κοινωνίας και την έκβαση μιας συνολικότερης μάχης που έχει να δώσει η εργαζόμενη πλειοψηφία για την ανατροπή των μνημονίων, της κυβέρνησης, της τρόικας, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που καταδικάζουν το λαό στη φτώχια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

Σε αυτή τη ζοφερή επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, οι δικές μας προτάσεις αλλά και οι ελάχιστες απαιτήσεις του συνόλου των μηχανικών θα πρέπει να είναι:

1. Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των μισθών σε αξιοπρεπή επίπεδα για τους μισθωτούς μηχανικούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

2. Η επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών και του αφορολόγητου, η κατάργηση της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, και η κατάργηση του ετήσιου χαρατσιού του «τέλους επιτηδεύματος».

3. Η πλήρης κατάργηση όλων των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων.

4. Η πλήρης κάλυψη απ’ το κράτος της υφαρπαγής των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ.

5. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλόμενες εισφορές και η διαγραφή των χρεών που αφορούν τον κλάδο υγείας του ΤΣΜΕΔΕ για το διάστημα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.

6. Η κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες εισφορές.

7. Η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς.

8. Η διεύρυνση των ιατροφαρμακευτικών παροχών και καλύψεων.

9. Η κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» – «νέων», και η κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.

10. Η αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων και η παροχή επιδόματος ανεργίας.

11. Η αναλογική μείωση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών ανάλογα με τον κύκλο εργασιών και τις ετήσιες αποδοχές τους.

12. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να δίδεται στους νέους συναδέλφους με την απόκτηση του πτυχίου τους, ενώ η καταβολή των εισφορών προς το ΤΣΜΕΔΕ  να καταβάλλεται μόνο όταν οι νέοι συνάδελφοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν.

13. Η άμεση επανέκδοση του ενημερωτικού δελτίου του ΤΕΕ, ώστε να μπει ένα τέλος στη φίμωση και τη λογοκρισία.

Εμείς θεωρούμε πως η βραχυπρόθεσμη επιβίωση των μηχανικών αλλά και όλης της κοινωνίας περνά μέσα από βαθιές πολιτικές τομές και διεκδικήσεις. Αν θέλουμε ψωμί και δουλειά πρέπει να καταργήσουμε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και να διεκδικήσουμε την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ. Αν θέλουμε δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό πρέπει να διαγράψουμε το παράνομο και τοκογλυφικό δημόσιο χρέος. Αν θέλουμε να σωθεί το σπίτι που μένουμε πρέπει να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών. Αν θέλουμε να προστατευθούν οι άνεργοι και να βρουν δουλειά οι νέοι, πρέπει να μειωθούν οι ώρες δουλειάς και τα χρόνια συνταξιοδότησης, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο οι μεγάλες επιχειρήσεις και να δουλέψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με αυτοδιαχείριση, τα εργοστάσια που κλείνουν οι καπιταλιστές.

Κι όλα αυτά μπορεί να τα διεκδικήσει και να τα επιβάλλει μόνο ένα μαχητικό, μαζικό, λαϊκό κίνημα, μέρος του οποίου πρέπει να είναι και θα είναι και οι εργαζόμενοι μηχανικοί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου